Páginas

jueves, 9 de mayo de 2013

Presentació del documental i Reflexions

Presentació

El documental que hem fet ens parla de la necessitat d'un grup de gent d'educar als seus fills d'acord amb les seves creences, amb els seus ideals i amb el convenciment que és el millor per ells.

L'ESPAI D'EIVISSA és un lloc de trobada de pares i educadors que procuren que els seus fills s'eduquin en  la natura, que es desenvolupin en un entorn de respecte i llibertat, on les activitats sogeixen del mateix infant i no des de l'egocentrisme de l'adult que vol veure el seu fill omplir les seves perspectives més altes.

Amb molta il·lusió, una mica d'experiència i molta bona voluntat, el projecte ha cobrat forma i comença el seu cami. On arribin pot ser no és tan important com que els nins i els pares tinguin una alternativa viable a l'escola "institucional".

L'espai està ple de racons, (musical, joc simbolic, cuina, sorral...) on els nens poden deixar volar la seva imaginació i exercitar el seu aprenentatge mitjaçant tot tipus de jocs manuals, simbólics i psicomotrius en un entorn natural i molt segur.

Amb aquest documental, vull exposar una altra forma d'educar, diferent amb moltes coses a la forma tradicional. Basada en la importància del desenvolupament natural del nen, amb una personalització molt més gran i amb una simbiosi amb la natura.

 


Degut al compromis al que hem arribat amb els interessats de no penjar el video a Internet, no puc mostrar-ho en el bloc, encara que si puc enssenyar un petit vídeo on surten parts de la insta·lació.

Demano disculpes tant per la qualitat de les imatges com per la del montatge. El vídeo i jo no ens portem gaire be.




L'espai d'Eivissa
Triptic i text de presentació
Varem estar presents a l'apertura de l'escola 

"Hola a totes i tots,
Per fi estem preparats per fer la jornada de portes obertes de l'Espai d'Eivissa, projecte d'educació lliure. El gran dia serà l'1 de Maig.
A més de la xerrada informativa sobre el nostre projecte d'acompanyament respectuós, hi haurá contacontes, música en directe sorpreses, llimonada casolana i bon menjar al migdia.Us hi esperem!
L'espai d'Eivissa es troba al terme municipal de Sant Rafel, aprop de la discoteca Amnesia."


Algunes preguntes que varen fer als responsables del projecte
  • Quines són les idees principals en les què es basa aquest projecte?
  • Quines carències creus que té l’educació formal actual?
  • Veus aquest projecte com una alternativa o com un complement a l’educació formal?
  • Què pot aportar aquest projecte al sistema educatiu actual?
  • Quines matèries es dónen al projecte? Quins horaris teniu?
  • Quins recursos didàctics, material didàctic, utilitzeu al centre? Amb quines instal·lacions compteu?
  • Quina és la finalitat del projecte?
  • En quin model educatiu vos heu inspirat per a realitzar aquest projecte?
  • Quines persones estan implicades en aquest projecte?
  • Quins problemes organitzatius heu tingut? Quan neix la idea?
  • Quina capacitat d’infants teniu?
  • Edat dels infants als que va enfocat el projecte
  • A nivell d’organització del centre, qui és el que fa la programació de l’aula? I el projecte de centre? Teniu projecte curricular?
  • En què es fonamenta aquesta corrent pedagògica?
  • Com tracteu la integració dins del projecte? Amb quins recursos conteu per a treballar amb infants amb NEE?
     
    Reflexions

    Molts duptes m'han sortit després de la visita al centre. Com a reflexió, ens podem fer preguntes com....
    • Ho aconseguiran? 
    • Estan suficientment preparats per afrontar el repte? 
    • És suficient la il·lusió per portar endavant un projecte d'aquesta envergadura? 
    • Sabran contagiar a més gent per que aquest projecte tingui una repercusió més gran en el futur?
    • Aquesta educació preten substituir l'ecuació tradicional o complementarla?
    • Per qué l'educació pública mai no ha utilitzat cap part d'aquesta metodologia?

    Les respostes a moltes encara no hi són, però es resoldran en un futur. De moment he après que hi ha moltes formes d'educar i que prioritzen diferents objectius. 

    Podriem arribar entre tots a un acord?

     
    JUSTIFICACIÓ DE LES COMPETÈNCIES TREBALLADES__________________



    1.- ÉS AUTÒNOM EN L'APRENENTATGE:
     1.1.- Cerca i accedeix a dades i recursos existents a l'hora de resoldre les activitats, tasques i situacions que es plantegen al Pràcticum i a l'assignatura. He tingut que accedir a informació i recursos materials diversos per realitzar el documental.
     
    1.2.- Reflexiona i pondera sobre elements que porten a una bona actuació professional. Aquesta entrada, es no més una presentació. Però en tot el treball he procurat reflexionar sobre els elements d'aquesta metodologia que porten a una bona actuació i els que no. He identificat més els que no, i coneixer el que no he de fer m'ha ajudat a aclarir el que si he de fer.
    1.3.- Accedeix i revisa altres blocs i experiències a partir de la contrastació de la informació recollida tant de la teoria com de la pràctica. Per aquest documental, he tingut que coneixer la teoria metodologica i la he comparat amb la realitat en el moment de veure el comportament i expresions dels interesats. Abans d'anar m'he /ens hem documentat amb altres fonts per coneixer el que ens anavem a trobar.

    2.- REFLEXIONA SOBRE EL SEU PROPI PROCÉS D'APRENENTATGE

    2.1 Identifica punts forts i punts febles quant a les seves capacitats i competències professionals. Encara que no ve reflectit en aquesta entrada que es limita a la presentació del documental, aquest m'ha fet identificar millor que punts forts i debils tinc a l'hora d'afrontar un projecte amb gent amb la que no havia treballat mai. Per altra banda, he pogut contrastar els meus coneixements amb altra gent.
     
    2.2 Identifica les pròpies creences i concepcions; contrasta les creences personals amb les pràctiques i activitats que observa al centre. Comparar les teves creences amb una ideologia/metodologia tan diferent sempre ajuda a identificar les teves més clarament.
    2.3 Descriu el que vol aprendre, els objectius que es proposa. Encara que breument, si que exposo els motius d'aquest documental.
    2.6 Argumenta el que ha fet i per què. O almenys ho intento.
    ____________________________________________________________________


No hay comentarios:

Publicar un comentario